Yrkeshögskola

shutterstock_114385732Att arbeta inom yrkeshögskolan handlar om att bygga broar. Broar som tar de studerande från okunskap till kunskap, in i en ny karriär. Broar mellan arbetsgivare och nyutbildade. Arbetet med att designa en utbildning som tillgodoser näringslivets kompetensbehov, som känns attraktiv för de sökande och som dessutom uppfyller myndighetens krav är ett utmanande och spännande designuppdrag.

Under åren 2010-2015 har jag (Sara Wickenberg), för olika Yh-anordnares räkning, sökt 6 st olika utbildningar, huvudsakligen med inriktning mot IT-branschen. 5 st av dessa har blivit beviljade, vilket motsvarar en hit rate på 83%. Med tanke på att endast ca 25% av de sökta utbildningarna beviljas varje år är den siffran hög.

Ingen kan riktigt svara på vad som skiljer en ansökan som blir beviljad från en som får avslag. ”Det är ett lotteri” brukar vi ibland skoja om, vi som abetar inom Yh. Kanske det. En viktig faktor för mig i mitt arbete är att verkligen, på allvar, ta utgångspunkt i näringslivets behov. Att lyssna in och forma ansökan och utbildningens innehåll helt och hållet utifrån det jag hör företagen ge uttryck för. Jag utgår ofta från en ganska öppen hypotes när jag inleder min kontakt med en bransch, och låter sedan experterna – d.v.s. näringslivsrepresentanterna – tillsammans med mig skissa fram ett utbildningskoncept som ska tillgodose kompetensbehovet. Det kan tyckas självklart. Vi vill väl alla att statens pengar och de studerandes satsning av både tid, pengar och engagemang ska leda till att de efter examen blir hett eftertraktade på arbetsmarknaden, eller hur?

Utbildningar jag skrivit
Javautvecklare, Teknikhögskolan (Två beviljade omgångar, nysök och omsök)
SharePoint-expert, Teknikhögskolan
Applikationsutvecklare.js, Jensen Yrkeshögskola
Anläggningsprojektör CAD/BIM, Yrkeshögskolan Kungsbacka (utbildningen har precis blivit beviljad och finns inte på skolans hemsida ännu)

Vill du vara med och forma en utbildning som tillgodoser era framtida behov? Eller arbetar du för en yrkeshögskola som behöver hjälp i ansökningsarbetet? Ta kontakt med mig!